Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym

Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g marchewek z nacią
  • 2 łyżki masła
  • sok z 2 pomarańczy
  • sól i pieprz
  • garść liści estragonu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odetnij nać, zostawiając tylko kilka centymetrów zielonych łodyg (dla efektu). Przekrój marchewki wzdłuż tak, żeby każda część miała zielone zakończenie. Włóż je do dużego rondla. Dodaj masło i sok pomarańczowy. Na koniec zalej marchewki wodą. Przykryj i trzymaj na ogniu, aż marchewki będą wpół ugotowane. Zdejmij pokrywkę i gotuj marchewki dalej, aż zrobią się miękkie, a wywar wyparuje. Obtocz marchewki w niewielkiej ilości gęstego wywaru, który pozostał. Dopraw je solą i pieprzem. Porwij liście estragonu i wrzuć je do rondla. Za pomocą szczypiec ułóż marchewki na talerzu, polej sokiem i podaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE