Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym

Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g marchewek z nacią
  • 2 łyżki masła
  • sok z 2 pomarańczy
  • sól i pieprz
  • garść liści estragonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odetnij nać, zostawiając tylko kilka centymetrów zielonych łodyg (dla efektu). Przekrój marchewki wzdłuż tak, żeby każda część miała zielone zakończenie. Włóż je do dużego rondla. Dodaj masło i sok pomarańczowy. Na koniec zalej marchewki wodą. Przykryj i trzymaj na ogniu, aż marchewki będą wpół ugotowane. Zdejmij pokrywkę i gotuj marchewki dalej, aż zrobią się miękkie, a wywar wyparuje. Obtocz marchewki w niewielkiej ilości gęstego wywaru, który pozostał. Dopraw je solą i pieprzem. Porwij liście estragonu i wrzuć je do rondla. Za pomocą szczypiec ułóż marchewki na talerzu, polej sokiem i podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA