Burgery z bobu

Burgery z bobu zobacz Burgery z bobu 2018-08-13 12:58:26
Burgery z bobu
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • ½ kg ugotowanego bobu bez skóry

  • ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • ¼ szklanki wody (opcjonalnie)
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz
  • 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • Sos jogurtowo-koperkowy:
  • 500 ml gęstego jogurtu
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sok z ½ limonki
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • pomidor
  • 200 g sera kaszubskiego
  • 5 plastrów długodojrzewającej szynki
  • 3-4 brioszki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Bób gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Wystudzony bób zmiksuj razem z kawałkami ziemniaka, cebulą, czosnkiem i odrobiną wody. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Masę dopraw solą, pieprzem i świeżo posiekaną miętą. Wilgotnymi rękoma formuj hamburgery. Obtocz je w bułce tartej i smaż na grillowej patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Przygotuj dodatki. Na grillowej patelni grilluj plastry sera, szynki długo dojrzewającej i pomidora oraz bułkę. Złóż burgera. Na cześć grillowanej bułki nałóż porcję sosu jogurtowego, następnie hamburgera z bobu, porcję grillowanego sera, szynki i pomidora. Całość przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE