Śledzie w panierce z płatków owsianych, z sosem ziołowym i hummusem z białej fasoli

Śledzie w panierce z płatków owsianych zobacz Śledzie w panierce z płatków owsianych 2018-08-13 12:58:25
Śledzie w panierce z płatków owsianych
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę, Śledzie

Składniki:

  • 12 małych śledzi (wypatroszonych)
  • 1 jajko
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • olej do smażenia
  • Hummus:
  • 1 puszka białej fasoli
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos ziołowy:
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 papryczka jalapeño, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku grubo pokrojony
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • oliwa z oliwek

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Hummus: zblenduj razem białą fasolę, czosnek i oliwę z oliwek do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Odstaw.
Sos ziołowy: w moździerzu ugnieć czosnek ze szczyptą soli, dodaj posiekane zioła wraz z ostrą papryczką. Po chwili dodaj oliwę z oliwek, dopraw solą i sokiem z cytryny.
Śledzie: dopraw śledzie solą. Obtocz je w jajku, a następnie w płatkach owsianych, podsmaż na gorącej patelni z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Na talerz przełóż śledzie. Serwuj z humusem z białej fasoli i sosem ziołowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE