Tartaletki gryczane z kremem cytrynowym i owocami

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Babki i babeczki

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
Krem lemon curd:
  • 80 g soku z cytryny
  • 80 g cukru
  • 20 g żółtka
  • 60 g białka
  • 60 g masła
  • skórka starta z cytryny
  • skórka starta z limonki
  • esencja z bergamotki
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wszystkie składniki ciasta krótko wyrobić. Owinąć folią i schłodzić min. 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, wyłożyć foremki do tartaletek i piec 15 minut w 180º C.

Sok cytrynowy wymieszać ze skórką cytrynową i skórką z limonki, białkiem, żółtkiem i cukrem. Podgrzać w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przestudzić i dodać kilka kropli esencji z bergamotki oraz masło, wymieszać dokładnie.

Na przestudzone tartaletki nałożyć porcję kremu i udekorować owocami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE