Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami

Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Emeril Lagasse

Seria kulinarna:
Esencja smaku Emerila (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Przepis na ciasto
1 ¼ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)
½ łyżeczki soli
100 g niesolonego masła
4 łyżki zimnej wody

Przygotowanie
W malakserze wymieszać ze sobą mąkę, mieszankę przypraw, sól, masło. Gdy masa nabierze już odpowiedniej konsystencji dodać wodę jednocześnie miksując. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę wcześniej nadając mu nieco spłaszczony kształt. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie posypanym mąką.

Przepis na nadzienie
2 łyżki niesolonego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka cienko pokrojonej białej cebuli
1 szklanka cienko pokrojonej czerwonej cebuli
1 szklanka cienko pokrojonych porów (tylko białe części)
200 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
250 g cienko pokrojonych pieczarek
2 łyżeczki świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
½ szklanki gęstej śmietany
6 dużych jajek
1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
100 g startego sera typu Gruyere

Przygotowanie
Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 25 centymetrów. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Następnie przykryć je folią aluminiową i przygnieść ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut i piec aż do momentu, w którym krawędzie lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika, usunąć folię i fasolkę i ponownie wstawić do piekarnika na 3 do 5 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Gdy masło już się roztopi dodać cebule i pory. Lekko poddusić ciągle mieszając przez około 8 minut. Następnie dodać szynkę, pieczarki, tymianek, czosnek, łyżeczkę soli i pieprz. Smażyć przez kolejne 8-10 minut, lekko mieszając lub aż do momentu, w którym woda z pieczarek nieco odparuje. Patelnię zdjąć z gazu i odstawić na 10 minut. Po ostygnięciu przełożyć na ciasto. Do średniej wielkości miski dodać śmietanę, jajka, ¼ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową i mieszać aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie dodać 50g startego sera. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałym w ten sposób sosem polać nadzienie tarty i posypać resztą sera. Piec przez 35-40 minut.


Mieszanka przypraw
2 ½ łyżki papryki
2 łyżki soli
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżka granulowanej cebuli
1 łyżka pieprzu kajeńskiego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku

Przygotowanie
Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.


© Emeril Lagasse

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE