Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Ciasto:
1 kostka miękkiego masła
170g kremowego twarogu o temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki uniwersalnej

Nadzienie:
2/3 kostki stopionego masła
1 szklanka brązowego cukru
4 jajka
¾ szklanki syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
3 szklanki połówek orzechów pekan

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszać masło z kremowym twarogiem w malakserze lub mikserem zaopatrzonym w mieszadło łopatkowe. Dosypać mąkę i mieszać, aż składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię, uformować dysk i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Lekko posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość 0,8cm. Ułożyć ciasto w lekko natłuszczonej formie do tart i przyciąć ciasto wystające ponad krawędź formy. Docisnąć brzegi ciasta do ścianek formy. Schłodzić przez 20 minut. Zmieszać trzepaczką lub mikserem wszystkie składniki oprócz orzechów, aż powstanie gładka masa. Wylać nadzienie na schłodzony, nie upieczony spód tarty i ułożyć na wierzchu połówki orzechów w koncentrycznych kręgach. Piec ciasto przez 25-30 minut, aż wystające brzegi tarty zbrązowieją. Ostudzić tartę przed pokrojeniem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE