Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis


Ciasto:
200 g masła lub margaryny
½ kg mąki pszennej
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 żołtka
3 łyżeczki śmietany 36%
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
1 ½ kg jabłek (szara reneta)
7 łyżeczek cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
garść śliwek (świeżych lub mrożonych)

Beza:
3 białka
Szklanka cukru pudru
Szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ganache:
100 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Masło lub margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Zagniatamy ciasto – powinno być zwarte. Dzielimy na 2 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na plasterki. Dodajemy do jabłka, cukier trzcinowy, cynamon oraz śliwki. Wszystko mieszamy dokładnie. Dużą tortownicę oraz brzegi do ¾ wysokości wykładamy rozwałkowaną część ciasta. Wykładamy jabłka. Całość nakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około godzinę. Teraz możemy przygotować bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie nadal miksując stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Po 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto i wykładamy na wierzch ubite białka. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w nieco niżej temperaturze (około 165 stopni) przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika do ostudzenia. Na koniec przygotowujemy czekoladowe ganache. Śmietanę podgrzewamy (musi być gorąca) i zalewamy nią pokruszoną w misce czekoladę. Odstawiamy na chwilą i następnie dokładnie mieszamy na gładką masę. Po ostygnięciu polewamy bezą.


© Kamil Mikołajczyk

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE