Kruche ciasteczka miętowo – wiśniowe z limonkową bitą śmietaną

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę, Kruche ciasteczka
Składniki:
- ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- ¾ kostki masła
- 8 łyżek cukru pudru
- jajko
- listki mięty
- szczypta soli
- 1/2 szklanki suszonych wiśni
- bita śmietana:
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy limonki
- skórka z limonki
- mięta do przybrania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta połącz w mikserze. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 1 cm. grubości. Za pomocą kieliszka lub foremki wytnij ciasteczka. Blachę oprósz mąką i ułóż na niej ciasteczka. Piecz je w 220 stopniach przez 10 minut. W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Na koniec dodaj skórkę z limonki. Upieczone i wystudzone ciasteczka udekoruj bitą śmietaną i listkami świeżej mięty. Smacznego!
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze