Pierogi z gryki z soczewicą

Pierogi z gryki z soczewicą zobacz Pierogi z gryki z soczewicą 2018-06-19 12:18:41
Pierogi z gryki z soczewicą

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki z białej gryki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Farsz:
  • 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kilka pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pół pęczka poszatkowanej zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj farsz. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Pieczarki drobno pokrój.
Podduś wszystkie składniki na maśle klarowanym z solą i przyprawami.
Połącz z ugotowaną na sypko i przestudzoną soczewicą i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj zieloną pietruszkę i sól do smaku.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce obie mąki, sól, następnie dodaj tłuszcz i zalej całość wrzątkiem. Wymieszaj drewnianą łyżką, odczekaj chwilę i zagnieć ciasto.
Przygotuj placki na pierogi stopniowo: odrywaj fragment ciasta, wałkuj cienko podsypując mąką gryczaną, wykrawaj szklanką kółka i nadziewaj błyskawicznie farszem z soczewicy.
Pierogi gotuj od razu we wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga: pierogi nie mogą się gotować zbyt długo - rozpadają się.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE