Kruche ciasteczka z berberysem i rodzynkami

Kruche ciasteczka z berberysem i rodzynkami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 130 g drobnego cukru trzcinowego
  • 200-220 g mąki pszennej + do podsypania
  • 100 g kleiku ryżowego
  • 50 g suszonego berberysu
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • Opcjonalnie: 1 czubata łyżka gęstej śmietany

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rodzynki, berberys i skórkę z pomarańczy miksujemy w malakserze lub bardzo drobno kroimy.
Masło przekładamy do malaksera, dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie, aż pojaśnieje.
Dodajemy owoce, mąkę, kleik i pastę z wanilii. Ucieramy, aż składniki zaczną się łączyć. Jeśli masa będzie za sucha dodajemy śmietanę.
Przekładamy masę na stolnicę, zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy, wycinamy ulubione kształty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 12-15 minut i studzimy na kratce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE