Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka

Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka zobacz Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka 2018-06-19 12:28:22
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia gruzińska

Składniki:

do podania:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od przygotowania placków lawasz. Mąkę połącz z zakwasem, wodą i wyrób ciasto.
Na koniec do ciasta dolej oleju. Dopraw solą i ponownie zagnieć ciasto kilka razy. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków wyrośniętego ciasta rozwałkuj cienkie placuszki. Piecz je na rozgrzanym kamieniu lub blasze.
Do mielonego mięsa dodaj startą cebulę, sól, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj świeżą miętę. Z mięsa uformuj szaszłyki i zgrilluj.
Paprykę, bakłażana, cebulę, czosnek i pomidora pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę, paprykę i czosnek. Na końcu dodaj bakłażana i pomidora. Do podsmażonych warzyw dolej zsiadłego mleka. Poczekaj, aż płyn się zredukuje.
Na placek nałóż gotowy kebab, świeżą sałatę lodową i krążki czwerwonej cebuli. Całość posyp świeżą kolendrą. Lawasz podawaj z ciepłą sałatką z bakłażanów. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE