Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki

Składniki:

  • 1 kg sera (gotowego
  • mielonego na sernik)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 30% (słodkiej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka skórki otartej z mandarynki (na najdrobniejszych oczkach)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło i przyprawy. Miksujemy do chwili gdy składniki się połączą. Do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wsypujemy masę herbatnikową, rozkładamy równomiernie i ubijamy formując z masy wysoki brzeg. Ja formuję brzeg i spód z pomocą szklanki jest wtedy równy i dobrze ubity. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietanę, cukier, kakao, jajka i wanilię miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita dodajemy czekoladę i skórkę z mandarynki. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez godzinę. Sernik dobrze przygotować na dzień przed podaniem wtedy ładnie stężeje i dobrze się go kroi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE