Składniki:
- 1 kg sera (gotowego
- mielonego na sernik)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 30% (słodkiej)
- 2 łyżki kakao
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka skórki otartej z mandarynki (na najdrobniejszych oczkach)
Przygotowanie:
Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło i przyprawy. Miksujemy do chwili gdy składniki się połączą. Do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wsypujemy masę herbatnikową, rozkładamy równomiernie i ubijamy formując z masy wysoki brzeg. Ja formuję brzeg i spód z pomocą szklanki jest wtedy równy i dobrze ubity. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietanę, cukier, kakao, jajka i wanilię miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita dodajemy czekoladę i skórkę z mandarynki. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez godzinę. Sernik dobrze przygotować na dzień przed podaniem wtedy ładnie stężeje i dobrze się go kroi.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze