Placek truskawkowy

Placek truskawkowy
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.30

Przepis



Ciasto:
210 g mąki
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
150 g masła w kawałkach
2 – 4 łyżki lodowatej wody

Zmieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i wyrobić palcami na grudki. Szybko wmieszać wodę, aż ciasto zwiąże. Uformować w krążek, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce.

Nadzienie:
50 g lekko uprażonych mielonych migdałów
łyżka mąki
50 g cukru
ok. 700 g truskawek

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Zmieszać migdały, mąkę i cukier. Rozwałkować schłodzone ciasto w krążek i położyć na blasze. Rozsmarować masę migdałową, pozostawiając 7,5 cm wolnego brzegu. Przemieszać truskawki z cukrem i ułożyć na wierzchu. Podwinąć brzegi placka na owoce i piec, aż ciasto stanie się chrupkie i złociste, przez 20 – 25 min. Podawać na ciepło ze słodzoną bitą śmietaną z wanilią lub cynamonem.

Laura Calder

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE