Klasyczna beza francuska

Klasyczna beza francuska
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 białka
  • 125g drobnego cukru (zmielonego w blenderze)
  • 125g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C. Białka zacząć ubijać na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększyć prędkość do maksymalnej. Kiedy białka zrobią się śnieżnobiałe powoli dodać drobny cukier. Łyżka po łyżce. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Wyłączyć mikser i plastikową łopatką delikatnie wtopić w masę cukier puder. Na blasze z pergaminem uformować małe beziki. Blachę z bezami wsunąć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 110 stopni C. Piec tak długo, aż ciasteczka swobodnie będą się odklejać od papieru. Będzie to trwało ok. 2 godzin. Jeśli w międzyczasie bezy zaczną brązowieć, zmniejszę temperaturę do 65 stopni C. Gotowe bezy zostawić w wyłączonym piekarniku aż całkowicie wystygną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA