Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe

Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
Mała Improwizacja (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła Lurpak Klasyczne
  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
Do podania:
  • 2 łyżki cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Przepis

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w malakserze, dodać pastę z wanilii, startą skórkę z cytryny i żółtko, dodać przesiane mąki i utrzeć.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i chłodzić około 10 minut w lodówce.
Po schłodzeniu masę wycisnąć na blaszkę, formując ciasteczka, wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 7 do 9 minut w temp. 160 stopni. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE