Składniki:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 200 g bryndzy
  • 2 żółtka
  • świeżo mielony pieprz
  • miód
  • gałązki rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Miód zagrzać z gałązkami rozmarynu na wolnym ogniu, nie gotować, trzymać
ciepły, by aromat rozmarynu przeniknął do miodu.

Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniać palcami masło tak, by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodać trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiać. Wstawić ciasto owinięte folią do lodówki. Ciastem wykleić mini-formy do tart lub kruchych babeczek, nakłuć ciasto widelcem i upiec puste w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą lekko złote. Wymieszać bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałożyć nadzienie do ostudzonych kruchych babeczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch się zetnie i zrumieni. Podawać prosto z
pieca polewając ciepłym miodem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE