Nóżki kurczaka w sosie z białego wina

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.9)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obciąć tasakiem końcówki kości podudzi i zsunąć skórę na mięso, odsłaniając kość. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć czosnek i cebulę. Kiedy są zeszklone i lekko zrumienione wyjąć z oliwy. Na aromatyzowanej oliwie zrumienić kurczaka. Kiedy jest zrumieniony zalać go winem, rosołem, dodać odłożony czosnek i cebulę, dodać listek laurowy. Gotować na mocnym ogniu odkryte, by sos mocno się zredukował, mięso kurczaka zmiękło, ale się nie rozpadło. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE