Profiteroles z kremem patissiere i polewą czekoladową

Profiteroles z kremem patissiere i polewą czekoladową
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Krem budyniowy:
  • 5 żółtek
  • 6 kopiastych łyżek białego cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 500 ml mleka 2%
  • laska wanilii
  • 2 łyżki rumu
Ciasto ptysiowe:
  • 75 g mąki pszennej typ 500
  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao
  • 100 ml śmietanki 30%

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ciasto:

W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wsadź z powrotem garnek na wolny ogień i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je „wysuszyć”. Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem 25-30 min. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Krem budyniowy:

Przetnij laskę wanilii wzdłuż na pół i nożykiem wyciągnij miąższ. Ugotuj mleko z wanilią (miąższem i laską razem).

Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj skrobię, dobrze wymieszaj. Wlej 1/3 ciepłego mleka do miski z ubitymi żółtkami cały czas mieszając, aby dobrze połączyć składniki.

Przelej masę do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i będzie przypominał beszamel.

Przelej ciepły krem do miski, wymieszaj z rumem. Zafoliuj tak, by folia dotykała kremu i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki na 2 godziny lub do zamrażalnika na godzinkę.

Polewa:

Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę i przelej ją do miski z posiekaną czekoladą. Odstaw na minutę, a następnie delikatnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.

Ostudzone profiteroles przekrój na dwie części. Dolną część przełóż kremem i przykryj górną częścią ciasta. Polej polewą czekoladową.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE