Wołowina po prowansalsku

Wołowina po prowansalsku
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

  • 800 g mięsa wołowego
  • 200 g dojrzałych pomidorów
  • (lub pomidorów konserwowych)
  • 1/2 cebuli
  • kieliszek różowego wina
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • pęczek majeranku
  • gałązka estragonu
  • pęczek bazylii
  • gałązka pietruszki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona, grubo kroimy. W rondlu podgrzewamy oliwę, smażymy do zeszklenia posiekaną cebulę, dodajemy doprawione solą i pieprzem mięso, smażymy, aż mięso nabierze jasnozłotego koloru; wyjmujemy z rondla i odstawiamy na później. Do tego samego rondla wlewamy wino i odparowujemy na mocnym ogniu; dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy mięso, zioła i gotujemy około 10 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE