Frykas kaszubski

Frykas kaszubski
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do gorącego rosołu wlewamy wodę z mąką i gotujemy mieszając, następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, solimy do smaku, dodajemy roztrzepane żółtka. Na sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy rodzynki. Nie potrafię podać dokładnych proporcji soli, cukru i soku z cytryny - smak ma być najpierw kwaśny, a zaraz potem powinno wyczuwać się słodycz. Podajemy w ten sposób: kopiec ryżu, na nim sos, obok kurczak (koniecznie gotowany w rosole, z którego sporządza się sos) (+ dodatkowo sos w sosjerce), można również gotowe danie posypać agrestem (który należy sobie wyobrazić).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE