Frykas kaszubski

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 szklanka rosołu na włoszczyźnie i np. udku
- sok z połowy cytryny
- woda rozmieszana z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej
- ok. 1/3 szklanki
- 2 żółtka
- garść rodzynek + agrest
- 1/4 szklanki mleka bądź słodkiej śmietanki
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Do gorącego rosołu wlewamy wodę z mąką i gotujemy mieszając, następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, solimy do smaku, dodajemy roztrzepane żółtka. Na sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy rodzynki. Nie potrafię podać dokładnych proporcji soli, cukru i soku z cytryny - smak ma być najpierw kwaśny, a zaraz potem powinno wyczuwać się słodycz. Podajemy w ten sposób: kopiec ryżu, na nim sos, obok kurczak (koniecznie gotowany w rosole, z którego sporządza się sos) (+ dodatkowo sos w sosjerce), można również gotowe danie posypać agrestem (który należy sobie wyobrazić).
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze