Pstrąg z migdałami i palonym masłem

Pstrąg z migdałami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 filety ze pstrąga ze skórą
  • 4 cebule dymki całe
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie płatków z migdałów (150 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzaną patelnię polej oliwą. Cebulę dymkę oczyść z korzeni i smaż w całości na patelni (razem z liśćmi). Żeby cebula smażyła się, szybciej można od góry docisnąć ją spodem drugiej patelni. Smażyć ok. 1 – 1,5 minuty z każdej strony.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy rozpuszczone masło zacznie robić się brązowe, dorzuć do niego migdały. Kiedy sos stanie się gęsty, a migdały nabiorą brązowej barwy, przelej go do miski.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej filety z jednej strony – skórą do dołu. Przez chwilę dociskaj rybę palcami do patelni. Kiedy białko zacznie się ścinać po bokach ryby, należy ją posolić i popieprzyć. Smaż jeszcze przez chwilkę i zdejmij rybę z patelni.

Z palonego masła zdejmij piankę, która zebrała się na górze, zamieszaj i wlej na patelnię. Na palonym maśle z migdałami smaż przez chwilę filet, ale tylko z jednej, nieusmażonej wcześniej, strony.

Rybę podaj na smażonej cebuli dymce. Poleją ją palonym masłem z migdałami.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA