Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe zobacz Ciasto marchewkowe 2018-06-19 12:26:49
Ciasto marchewkowe
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Katia Roman-Trzaska

Seria kulinarna:
Little Chef (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. Zetrzyj marchewkę i odmierz dwie szklanki do miski, w której będzie mieszane ciasto. Do marchewki dodaj rodzynki, orzechy, sos jabłkowy, sok i skórkę z cytryny. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i starte ziele angielskie. Do suchych składników dodaj olej i jajka i wymieszaj mikserem aż masa będzie gładka. Dodaj przygotowaną marchew i delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą. Przełóż masę do formy i piecz, aż patyczek włożony w sam środek ciasta będzie czysty, czyli ok. 40 minut. Wyjmij z piekarnika (Mały Kucharz prosi dorosłego o pomoc!) i odczekaj ok. 10 minut. Można teraz wyjąć z formy i poczekać, aż kompletnie ostygnie. Najlepsze z mlekiem!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE