Cytrusowy placek mamy Alicji z grejpfrutowym lukrem Jagny

Cytrusowy placek mamy Alicji z grejpfrutowym lukrem Jagny
Oceń przepis:
79 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • (na keksówkę 35x14 cm)
  • 4 jajka
  • ⅔ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z grejpfruta
Dodatki:
  • 1 łyżka maku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj do miksera olej, sok z cytryny oraz limonki i skórkę z cytryny oraz limonki. Wszystko ze sobą wymieszaj.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i wylej do formy do pieczenia. Forma do pieczenia powinna być wysmarowana masłem i oprószona mąką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 min.

Wymieszaj cukier puder z sokiem grapefruitowym

Gotowe ciasto wystudź, następnie polej lukrem i posyp makiem

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA