Granola
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka mieszanki orzechów
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki suszonych bananów
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 białko jajka
  • ½ szklanki oleju
  • ⅓ szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy suche składniki. Owoce suszone i orzechy warto pokroić na mniejsze, ale niezbyt drobne kawałki.

Olej łączymy z miodem, natomiast białko lekko ubijamy na pianę. Do suchych składników nalewamy mieszankę z olejem, mieszamy całość, następnie dodajemy białko i ponownie łączymy łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, masę przesypujemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko dociskamy. Wstawiamy granolę do pieca na ok. 30 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy granolę do całkowitego wystudzenia, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Następnie dzielimy na kawałki, łamiąc palcami i przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA