Amerykańskie śniadanie

Amerykańskie śniadanie
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2-3 plastry boczku
  • 100 g kiełbasy (najlepiej surowa polska, ale może być zwyczajna np. podwawelska)
  • 3 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 jajka
  • kilka kromek razowego chleba

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokroić kiełbasę w 5 milimetrowe plastry w ten sposób, żeby powierzchnia była duża. Pomidory bez skóry pokroić w ósemki. Boczek w plastrach, pokrojoną kiełbasę ułożyć na dużej teflonowej patelni i smażyć na średnim gazie bez tłuszczu. Przewrócić mięso na drugą stronę, plastry kiełbasy ułożyć blisko siebie i pokrywać grubymi plastrami pokrojonej kulki mozzarelli. Na tłuszczu z boczku i kiełbasy smażyć pokrojone pomidory. Dodać ząbek czosnku, sól i dużo czarnego pieprzu. Wbić jajka. Smażyć tak, żeby jajka nie były do końca ścięte. Podawać z chlebem (najlepiej razowym).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE