Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- Mała Improwizacja (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 150 g masła Lurpak Lekko Solone
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
- szczypta cukru
- kilka gałązek rozmarynu
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 szalotka
Do podania:
- ugotowany kolorowy makaron dowolny rodzaj (ok. 200 g suchego)
- opcjonalnie pół łyżeczki chili w płatkach
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie.
Masło rozgrzać w garnku i przesmażyć pokrojoną w kostkę szalotkę, skórkę z cytryny, cukier i gałązki tymianku, podlać zawartość patelni sokiem z cytryny i chwilę zredukować.
Po zredukowaniu dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i chili w płatkach.
Ugotowany makaron dodać do sosu i podgrzać. Serwować posypane chilli w płatkach.
Masło rozgrzać w garnku i przesmażyć pokrojoną w kostkę szalotkę, skórkę z cytryny, cukier i gałązki tymianku, podlać zawartość patelni sokiem z cytryny i chwilę zredukować.
Po zredukowaniu dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i chili w płatkach.
Ugotowany makaron dodać do sosu i podgrzać. Serwować posypane chilli w płatkach.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze