PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem

Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
Mała Improwizacja (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • 150 g masła Lurpak Lekko Solone
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 szalotka
Do podania:
  • ugotowany kolorowy makaron dowolny rodzaj (ok. 200 g suchego)
  • opcjonalnie pół łyżeczki chili w płatkach

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie.
Masło rozgrzać w garnku i przesmażyć pokrojoną w kostkę szalotkę, skórkę z cytryny, cukier i gałązki tymianku, podlać zawartość patelni sokiem z cytryny i chwilę zredukować.
Po zredukowaniu dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i chili w płatkach.
Ugotowany makaron dodać do sosu i podgrzać. Serwować posypane chilli w płatkach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE