Tartaletki bananowo-krówkowe

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.23)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis


Ciasto
2/3 szklanki masła (150g)
2/3 szklanki cukru (150g)
1 jajo i 1 żółtko
skórka starta z cytryny
1 łyżka brandy
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
szczypta zmielonych goździków
1 szklanka lekko przypieczonych, zmielonych migdałów
1¼ szklanki mąki (140g)

Krem krówkowy
puszka słodzonego mleka skondensowanego
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki śmietanki kremówki
łyżka brandy lub rumu.
nieco ekstraktu wanilii

Reszta składników
banany
bita śmietana
roztopiona czekolada

Ciasto
Utrzeć masło z cukrem. Wbić jajo i dolać żółtko, wymieszać. Dosypać skórkę startą z cytryny, zmielony cynamon i zmielone goździki. Dolać brandy, wymieszać. Dosypać migdały i mąkę, wyrobić. Schładzać przez godzinę w lodówce. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Placek powinien być nieco grubszy, niż zwykle używany jako spód do tart. Wyłożyć ciastem foremki do tarteletek. Włożyć do lodówki, żeby ciasto ponownie się schłodziło. Nakłuć widelcem, aby spód był płaski. Wstawić na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Wystudzić.

Krem krówkowy
Do rondla wlać puszkę słodzonego mleka skondensowanego, wsypać cukier, wymieszać. Postawić na średnim ogniu i gotować, cały czas mieszając. Po 10 minutach masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dolać śmietanę kremówkę, brandy lub rum, ekstrakt wanilii. Dokładnie wymieszać.
Pokroić banany w plasterki, ułożyć na spodzie z ciasta. Łyżką nałożyć krem na banany, aby wypełnił przestrzeń między plasterkami. Wstawić na kwadrans do lodówki, żeby krem się ściął. Nałożyć bitą śmietanę i przy pomocy rożka z pergaminu ozdobić wzorkami z roztopionej czekolady.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE