Kapusta z daktylami i soczewicą

Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 cebula
- olej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 20 daktyli
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kuminu
- ¼ łyżeczka kolendry
- ¼ łyżeczki kuminu
- 2 liscie laurowe
- 2 gozdziki
- 2 ziela angielskie
- ½ łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki majeranku
- sól
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać cebulkę. Smażyć na minimalnym ogniu przez 6 - 8 minut.
W międzyczasie kapustę pokroić na mniejsze kawałki, daktyle posiekać. Dodać do cebulki wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami i gotować przez 1 - 2 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Na koniec doprawić do smaku solą, podawać jako dodatek do tradycyjnych świątecznych dań.
W międzyczasie kapustę pokroić na mniejsze kawałki, daktyle posiekać. Dodać do cebulki wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami i gotować przez 1 - 2 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Na koniec doprawić do smaku solą, podawać jako dodatek do tradycyjnych świątecznych dań.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze