Ptifurki

Ptifurki
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Ciasto:
4 jajka
125 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 g przesianej mąki
szczypta soli

Lukier i przybranie:
3 łyżki galaretki morelowej lub z czerwonej porzeczki
110 g marcepanu
łyżka syropu kukurydzianego
2 miarki cukru pudru
barwnik spożywczy (ew.)
srebrne kuleczki lub kwiatuszki cukiernicze do przybrania

Przygotowanie:
Natłuścić i wyłożyć papierem formę o śr. 23 cm. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Utrzeć jajka z cukrem, najlepiej mikserem elektrycznym, aż potroją objętość i staną się jedwabiste jak bita śmietana. Dodać ekstrakt waniliowy. Dosypać mąki, po łyżce, i łagodnie przegarnąć, unikając zbytniego mieszania. Przelać ciasto do formy i piec do chwili, w której wkłuta w środek wykałaczka wyjdzie czysta, ok. 25 minut. Przestudzić w formie przez 10 minut, przełożyć na kratkę i wystudzić do końca.

Przygotować wierzch: roztopić w rondlu galaretkę z łyżką wody i przecedzić. Położyć ciasto na kratce do góry dnem i wysmarować je galaretką. Rozwałkować marcepan do wielkości ciasta i nałożyć go na wierzch. Wyrównać brzegi, zawinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce, żeby wygodnie było kroić.

Przygotować lukier: wlać syrop kukurydziany do rondelka z dwiema łyżkami ciepłej wody i podgrzać, żeby się rozpuścił. Dodać cukier, dolewając jeszcze 2 łyżki ciepłej wody (lub likier), żeby powstał gładki lukier. Można dodać koloru barwnikiem spożywczym.

Wyjąć ciasto z lodówki i pokroić ostrym nożem na kwadraty o boku 2,5 cm. Ułożyć je na kratce wstawionej na blachę. Nakładać lukier łyżką na każde ciasteczko. Po zastygnięciu czynność powtórzyć. Przybrać ozdobami i trzymać do podania w szczelnym pojemniku.
Jeśli ciasto ma być wilgotniejsze, należy je przesmarować dwiema łyżkami likieru przed nałożeniem dżemu.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE