Pieczone młode sałaty z kindziukowym chrustem i sosem sardelowym

Pieczone młode sałaty
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Serca młodych sałat: polska, rzymska (może być rzymska mała), radichio, strzępiasta
  • łyżka orzeszków pistacjowych
  • czosnek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek octu malinowego
  • oliwa
  • cytryna
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Kindziukowy chrust:
  • 20 plastrów kindziuka
  • 3 łyżeczka musztardy Dijon
  • oliwa

Sos sardelowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka zmiksuj z sardelami. Nie przerywając miksowania cienkim strumyczkiem dolewaj oliwy aż masa stanie się jednolita. Dodaj natkę pietruszki, musztardę i sok z cytryny. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dopraw pieprzem. Sałaty ułóż na blaszce tak jakby były w grządce. Dodaj posiekany czosnek, pomidorki cherry i pokruszone pistacje. Sałaty skrop octem malinowym, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 160 stopni około 15 min C. Musztardę połącz z oliwą. Plastry kindziuka posmaruj sosem i smaż na rozgrzanej patelni. Upieczone sałaty podawaj z kindziukowych chrustem i sosem sardelowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA