Placek ryżowy z warzywami a la pizza

Placek ryżowy z warzywami a la pizza zobacz Placek ryżowy z warzywami a la pizza 2018-06-19 13:01:00
Placek ryżowy z warzywami a la pizza
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pizza, Dobre dla dzieci

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą włóż drożdże oraz miód i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę.
Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).
Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.
Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.
Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE