Warzywa w tempurze

Warzywa w tempurze
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Sos 1:
Sos 2:
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki mirin (ew. wino ryżowe + 1-2 łyżeczki cukru)
  • 1 łyżeczka wasabi

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotowujemy sos 1. Pomidory obrane ze skórki przekładamy do malaksera, dodajemy sos chili, imbir i miksujemy na pastę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Cukinie kroimy na pół i w długie paski, pieczarki i bataty w grube plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa obtaczamy w mące i odkładamy. Rozgrzewamy olej w woku i przygotowujemy ciasto.
Mieszamy zimną wodę z całym jajem za pomocą rózgi, doprawiamy solą i wsypujemy stopniowo mąkę. Niezbyt dokładnie łączymy składniki ze sobą, grudki mąki mogą pozostać.
Na rozgrzany olej wlewamy trochę ciasta cienką stróżką z wysokości. Jednocześnie za pomocą pałeczki przerywamy szybkim ruchem stróżkę ciasta tak, by powstały duże krople wpadające do tłuszczu.
Następnie obtoczone w mące bataty, moczymy w cieście, łyżką cedzakową zbieramy chrupiące kawałki ciasta i przytrzymujemy je przy brzegu woka, nakładamy plaster batata doklejając możliwie jak najwięcej chrupiących kawałków, dokładamy w ten sposób kolejne warzywa. Staramy się nie wkładać do woka zbyt dużej ilości warzyw, by nie obniżyć temperatury oleju, która powinna oscylować w granicach 180-185 stopni.
Usmażone warzywa odsączamy na papierze kuchennym. Mieszamy ze sobą składniki sosu 2. Podajemy ciepłe, chrupiące warzywa z przygotowanymi sosami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE