Tartinki a la Trześniowski

Tartinki a la Trześniowski
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 10 kwadratowych kromek różnego pieczywa (pumpernikiel, razowe, tostowe)
Nałożenie 1:
  • 100 g masła
  • 3 fileciki anchovies
  • ½ pęczka naci z marchewki
  • ½ ząbka czosnku
  • 3 orzechy włoskie
  • pieprz
Nałożenie 2:
  • jabłko
  • cebula
  • masło
  • 3 fileciki śledziowe
  • świeże zioła
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nałożenie 3:
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka mięty
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fileciki anchovies wrzucamy do malaksera, dodajemy poszatkowaną nać marchewki, ½ ząbka czosnku, orzechy i ucieramy. W trakcie dodajemy po kawałku masła. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do schłodzenia.
Jabłko obieramy i kroimy w cieniuteńkie plasterki. Fileciki śledziowe kroimy w podłużne, cienkie paski, a cebulę w cieniutkie plasterki.
Ugotowany bób, wraz z tahini, czosnkiem i poszatkowaną miętą wkładamy do malaksera, dodajemy kilka kropli oliwy, sól i pieprz. Ucieramy na pastę, w trakcie dolewając trochę oliwy.
Kromki pieczywa kroimy w prostokąty (najlepiej 8 x 4,5 cm). Część smarujemy masłem, układamy plastry jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy śledziki i dekorujemy ziołami, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Kolejne smarujemy masłem z nacią, a pozostałe pastą z bobu. Dekorujemy oszczędnie i serwujemy na przekąskę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA