Ciastka z fetą i ziołami

Ciastka z fetą i ziołami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W wysokiej misce łączymy przesianą mąkę (3-4 łyżki zostawiamy na później), proszek do pieczenia, łyżeczkę soli. Dodajemy pokrojone w kostki masło, oliwę i jogurt . Ucieramy łyżką i jak składniki zaczną się kleić, zagniatamy ciasto dłońmi. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Jak już będzie gładkie i jednolite, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Ser feta rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowaną miętę i pietruszkę i dokładnie łączymy.
Ciasto dzielimy na kulki większe od orzecha włoskiego, robimy w nich zagłębienie i wkładamy po sporej łyżeczce farszu z ziół i sera.
Sklejamy i formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch jajem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopi przez ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub jako zimną przekąskę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA