Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym i espumą

Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym zobacz Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym 2018-06-19 12:26:51
Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

ciasto:

gotowane brzoskwinie:

Espuma:

  • pudełko malin lub poziomek
  • pół szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina miodu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz wszystkie suche składniki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i świeżą wanilię. W drugiej misce połącz wszystkie mokre skłaniki. Mleko, jajo i śmietanę. W mikserze dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. Na końcu do ciasta dolej odrobinę oleju.
Brzoskwinie pokrój na osiem częśći. Przesmaż je w rondlu na łyżcze masła. Brzoskwiń nie smaż zbyt długo, żeby się nie rozpadły. Dodaj likier, sok brzoskwiniowy, miód i laskę wanilii.Owoce gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Tortownice nasmaruj masłem i oprusz mąką. Na dnie ułuż brzoskwinie i zalej je ciastem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciepłe ciasto podaj z pianką z owoców. Maliny i poziomki przetrzyj przez sito. Mus z owoców wlej do syfonu. Dolej śmietany i miodu. Dodaj cukru pudru. Syfon zakręć i nabij.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE