Parathy z nadzieniem

Parathy z nadzieniem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Ciasto
400 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko „wiejskie”
220 ml mleka

Nadzienie
1 łyżka oleju roślinnego
2 cm kłącza imbiru, drobno posiekanego
1 drobno pokrojona cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 zielone chili, drobno posiekane
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
4 średnie ziemniaki, ugotowane i rozgniecione na puree
sól do smaku
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
4-5 łyżek ghee lub oleju roślinnego

Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbić jajko, wlać mleko i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zakryć miskę folią plastikową i odstawić ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, włożyć imbir, cebulę, czosnek i posiekane chili, smażyć do miękkości. Dodać kurkumę, chili w proszku i garam masalę. Smażyć przez dwie minuty, a następnie dodać rozgniecione ziemniaki, wymieszać. Posolić do smaku i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Masę ziemniaczaną ostudzić, ulepić sześć kuleczek. Z ciasta uformować wałek, podzielic na sześć części, uformować kuleczki. Na blacie posypanym mąką rozwałkować je na krążki o grubości około 1 ½ cm. Na środku krążków ułożyć ziemniaczane kuleczki. Zlepić brzegi tak, aby powstało coś w rodzaju dużych, okrągłych pierogów. Brzegi muszą być szczelnie zlepione. Posypać blat mąką, odwrócić „pierogi” zlepioną stroną do dołu i delikatnie rozwałkować na krążki. Grubą patelnię posmarować ghee albo olejem roślinnym i porządnie rozgrzać. Układać parathy „brzydszą” stroną do dołu, smażyć kilka minut. Posmarować ghee lub olejem z wierzchu, przewrócić i smażyć kolejne parę minut. Parathy powinny być usmażone na złoto z obu stron.

© Dave Myers i Si King

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA