Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską

Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
3

Przygotowanie:

Składniki:
suchar:
250 g mąki chlebowej
5 g drożdży instant
5 g soli
30 ml oliwy
180 ml wody
oliwa do posmarowania blatu
mąka
semolina do posypania

dodatki:
1 cebula
oliwa
150 g sera gorgonzola
6 plasterków szynki parmeńskiej
6 dojrzałych fig
6 łyżek grubo startego sera pecorino
garść rukoli

Przygotowanie:
Umieszczamy suche składniki w misce, sypiąc drożdże i sól tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i wodę. Mieszamy składniki rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, zbieramy z brzegów do środka w zwartą kulę, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej 3-4 razy. Poklepujemy ciasto, by opadło, wykładamy na posmarowany oliwą blat, dzielimy na 3 części, formujemy w kule, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C. Na dolną półkę wsuwamy kamień do pizzy lub odwróconą blachę. Każdą kulę ciasta wykładamy na blat posypany mąką i semoliną, rozpłaszczamy palcami i rozwałkowujemy w cienki krążek, często przesuwając ciasto, by nie przywarło do blatu. Podrzucamy kilka razy ruchem obrotowym, by środek placka stał się cieńszy niż brzegi. Podsypujemy semoliną. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie, przestudzamy. Figi kroimy w ćwiartki. Rozkładamy na plackach kawałki gorgonzoli i cebulę, posypujemy serem pecorino, dokładamy ćwiartki fig i przykrywamy plasterkami szynki. Szuflę do pizzy posypujemy semoliną, wsuwamy pod pizzę i przekładamy ją do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA