Risotto z leśnymi grzybami

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 200 g świeżych grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, borowiki)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml białego wina wytrawnego
- ¾ litra bulionu drobiowego
- 100 g zielonego groszku mrożonego
- 50 g świeżo tartego parmezanu
- 100 g masła
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na kilku łyżkach oliwy zeszklij posiekaną szalotkę i dodaj ryż. Gdy lekko się upraży dodaj białe wino i gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodaj pokrojone grzyby i czosnek. Chwilę smaż, dodaj groszek i tyle bulionu by przykrył ryż. Gotuj na małym ogniu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie al dente. Dodaj posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wykończ risotto masłem i parmezanem tak, by miało lekko lejącą konsystencję.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z grzybów
Kuchnia włoska
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze