Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami

Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • szczypta soli
2 - 3 jabłka podobne do Granny Smith (kwaśno-słodkie i twarde)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W tym pierwszym wypadku w niedużym garnku zagotować wodę, na garnku położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia. Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Odstawić do przestudzenia do lodówki i przygotować jabłka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA