Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami

Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami zobacz Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami 2018-08-13 12:58:26
Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Desery wegańskie

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • szczypta soli
2 - 3 jabłka podobne do Granny Smith (kwaśno-słodkie i twarde)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W tym pierwszym wypadku w niedużym garnku zagotować wodę, na garnku położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia.
Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę.
Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Odstawić do przestudzenia do lodówki i przygotować jabłka.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE