PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Ciastko a la śliwka w czekoladzie - Kamil Mikołajczyk

Ciastko à la śliwka w czekoladzie - Kamil Mikołajczyk zobacz Ciastko à la śliwka w czekoladzie - Kamil Mikołajczyk 2018-06-19 12:26:51
Ciastko à la śliwka w czekoladzie - Kamil Mikołajczyk
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Ciasto kakaowe:

Ciasto kokosowe:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • wanilia
  • 10 łyżek kawy cappuccino
  • 200 g masła

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta kakowego:
Ubijam białka z cukrem jak na biszkopt, dodaję żółtka, oliwę, wodę, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piekę w 160 stopniach Celsjusza około 45 minut.

Przygotowanie ciasta kokosowego:
Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Piekę w temp. 150 stopni przez około 40 minut.

Przygotowanie masy:
1 ½ szklanki mleka zagotowuję, wcześniej w ½ szklanki mleka rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i pszenną z żółtkami, wanilią, kawą cappuccino oraz cukrem. Łączę dokładnie składniki i wlewam do gotującego się mleka. Przygotowuję jak budyń. Całość studzę. Następnie tak przygotowany budyń łączę z masłem.
600 g śliwek kalifornijskich suszonych kroję w paski i namaczam w przegotowanej wodzie z dodatkiem kieliszka spirytusu. Odstawiam na pół godziny, by śliwki nabrały aromatu.

Czekolada do polania deseru:
Mleczną czekoladę roztapiam z łyżką wody.

Tak przygotowane składniki deseru układam w całość w małej (wielkości wykrojnika do pączków) obręczy metalowej wyłożonej folią. Na spód krążek ciasta kakaowego, następnie wykładam powidła śliwkowe, następnie kawałek ciasta kokosowego, szprycuję masą, układam śliwki odsączone.
Pozostawiam do zastygnięcia w lodówce. Wyciągam z obręczy, wykładam na talerz, dodaję element dekoracyjny z czekolady oraz odrobinę powideł śliwkowych na talerz. Wierzch ciastka polewam odrobiną rozpuszczonej czekolady.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE