Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem

Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 200 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozpinaną formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem, natłuścić i oprószyć mąką. Roztopić czekoladę nad kąpielą wodną, następnie wmieszać po kawałku masło. W osobnej misce utrzeć żółtka z połową cukru, aż staną się gęste, jasne i jedwabiste. W kolejnej misce ubić pianę. Posypać resztą cukru i ubić na sztywną pianę bezową. Powoli wmieszać masę czekoladową do żółtek. Dodać łyżkę piany, po czym wymieszać delikatnie łopatką masę czekoladową z pianą. Wlać ciasto do formy i piec 50 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika. Przesunąć nożem po krawędzi i zostawić do wystygnięcia. Ciasto zapadnie się i popęka. Podawać ze słodkawą bitą śmietaną przyprawioną wanilią, rumem lub wodą pomarańczową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA