Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym

Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Cytryna (odc.8)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Krem cytrynowy
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 jajka
1 żółtko
½ szklanki cukru
½ kostki masła pociętego na kawałki
1 łyżeczka skórki cytrynowej

Przygotowanie:
Zmieszać w misce za pomocą metalowej trzepaczki sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem. Dodać masło i skórkę cytrynową, składniki wymieszać. Miskę z masą umieścić na rondlu z wodą gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewać przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Zestawić miskę z ognia, ostudzić i schłodzić krem w lodówce.

Babeczki biszkoptowe
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki uniwersalnej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ kostki stopionego masła
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki cytrynowej
2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Nasmarować tłuszczem i wysypać warstewką cukru 6 kokilek. Na dnie każdej kokilki ułożyć krążek papieru do pieczenia. Włożyć jajka w skorupkach do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Następnie jajka wbić do miski i całe ucierać z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiać do miski suche składniki. Zmieszać masło, ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny i odstawić na bok. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać suche składniki. Dodać masło i wymieszać, aż składniki się połączą. Rozłożyć ciasto biszkoptowe do kokilek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z naczynek. Do każdej kokilki z ciastem nałożyć po łyżce kremu cytrynowego i poczekać, aż się zapadnie w głąb biszkoptowego ciasta. Piec przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste.

Podawać ciepłe babeczki, wyjęte z kokilek za pomocą noża i ułożone na talerzykach. Posypać babeczki cukrem-pudrem. Porcje można ozdobić resztą kremu cytrynowego i borówkami amerykańskimi lub jeżynami.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE