Makaroniki różane z białą czekoladą i owocami

Makaroniki różane zobacz Makaroniki różane 2019-10-31 17:45:43
Makaroniki różane
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 g migdałów obranych
  • 250 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 400 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 80 g masła
  • konfitura z płatków róży
  • świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, porzeczki, figi)
  • listki melisy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Obrane migdały podsuszamy w piekarniku i miksujemy do uzyskania mączki migdałowej. Dodajemy cukier i 3 białka, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Kolejne 3 białka ubijamy, ale nie na sztywno, mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i dodajemy do masy migdałowej. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy małe porcje pamiętając o odstępach. Odstawiamy na ok. 30 minut w celu lekkiego obsuszenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 15-20 minut.


Czekoladę siekamy i wkładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką z masłem, po kilku minutach mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Odstawiamy do przestudzenia.


Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu, miksujemy blenderem. Syropem różanym zalewamy świeże owoce, delikatnie mieszamy tak, aby owoce obtoczyły się całe w syropie.


Upieczone makaroniki przekładamy kremem z czekolady, do środka dajemy konfiturę i składamy. Podajemy na świeżych owocach z syropem różanym, świeżą melisą, wszystko posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE