Słodkie bułeczki drożdżowe z dzikimi ziołami i karmelizowanymi czereśniami

Słodkie bułeczki drożdżowe zobacz Słodkie bułeczki drożdżowe 2018-06-19 13:01:06
Słodkie bułeczki drożdżowe
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

  • ¼ kostki drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • odrobina mleka
  • sól
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 5 jaj
  • 600 g mąki
  • 350 g masła
  • mięta
  • bazylia
  • 3 szklanki czereśni
  • 5 łyżek jasnego miodu
  • skórka z pomarańczy
  • 400 g serka homogenizowanego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w mleku wymieszanym z wodą, cukrem i solą. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i 3 jajka. Mieszaj na wolnych obrotach, po czym dodaj pozostałe jajka, masło, zioła i mieszaj około 15 min aż ciasto będzie elastyczne. Lekko rzadkie ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. W między czasie wydryluj czereśnie. Przełóż je na patelnię. Zalej odrobiną wody i miodem, dodaj skórkę i duś aż powstanie lekki dżem. Schłodź. Gotowe ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i podziel na małe kulki, będzie koło 14 szt. Kulki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrób delikatne wgłębienie i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po wyrośnięciu nałóż po łyżce czereśni i piecz bułeczki około 20 min w temperaturze 170 stopni C aż się zrumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z serkiem homogenizowanym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE