Pieczone warzywa z kaszą jaglaną i dipem z awokado

Pieczone warzywa z kaszą jaglaną i dipem z awokado
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 300 g pomidorków koktajlowych, najlepiej na gałązce
  • 1 główka czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 cytryny
  • 4 dymki
  • szałwia
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Dip:
  • 2 dojrzale awokado
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 papryczka chili
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku - można wykorzystać z dymki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i prażyć na małym ogniu, aż zacznie lekko się złocić i pachnieć orzechami. Następnie ostrożnie zalać wodą. Dodać masło i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, gdy wchłonie wodę, dolewać.

Rozgrzać piekarnik do 200º C.

Na blaszkę wyłożyć pomidorki, główkę czosnku podzielić na ząbki i razem z dymką dodać do pomidorków. Dodać szałwię, orzechy włoskie i połówkę cytryny pokrojoną w plasterki. Wszystko dokładnie przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Awokado obrać, rozgnieść widelcem, dodać śmietaną, posiekaną papryczkę, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

Kaszę podawać z warzywami i dipem z awokado.

Pozostały dip z awokado przełożyć do słoiczka i zalać warstwą oliwy z oliwek, aby nie stracił koloru.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE