Zupa kominkowa

Zupa kominkowa
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 garści suszonych kominków czyli lejkowców dętych
  • 1/2 - 3/4 l wywaru wołowo - jarzynowego albo samego warzywnego
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietany
  • świeży koperek i natka pietruszki
  • ok. 1 szkl. mąki żytniej typ 720
  • trochę gorącej wody
  • do smaku: sól
  • pieprz ziołowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kominki przepłukałam zimną wodą i zalałam w garnuszku ok. 1/2 l ciepłej wody, odstawiłam na kilka chwil, a następnie gotowałam jakieś 15 min. To nieduże i cienkie grzybki więc nie potrzebują dużo czasu aby zmięknąć. Odcedziłam mocny, czarny wywar i połączyłam go z rosołem. A grzybki pokroiłam w paseczki zostawiając kilka sztuk do dekoracji. 1 łyżkę mąki dodałam do śmietany i rozmieszałam z nią dokładnie, a resztę wsypałam do miski. Dolałam do niej trochę gorącej wody - dolewałam po 1 łyżce, tylko tyle żeby dało się zagnieść twarde ciasto. Zagotowałam bazę zupy i rwąc palcami nieduże kawałeczki ciasta wrzucałam je na wrzątek. Dorzuciłam też pokrojoną w grubą zapałkę marchewkę. Gotowałam razem 5 min. Zaprawiłam śmietaną, zagotowałam ponownie mieszając i doprawiłam do smaku, dodałam też pokrojone grzyby i trochę posiekanej zieleniny. Już na talerzach przybrałam listkami natki, grzybkami i krążkami marchewki żeby zupa ładnie się prezentowała bo sama w sobie jest dość bura.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE