Łazanki z młodą kapustą i boczkiem

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości kapusty. Na wierzch kładziemy gałązki koperku, przykrywamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie.
Kiełbaskę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę. Przesmażamy na suchej patelni i jak się ładnie zezłoci dodajemy do kapusty, wyciągając wcześniej gałązki koperku.
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny.
Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do kapusty.
Rozgrzewamy masło na patelni, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Podlewamy ją płynem spod kapusty i wlewamy całość do garnka z kapustą, mieszamy, gotujemy razem 3-4 minuty i wyłączamy gaz.
Do miski z łazankami dodajemy kapustę, mieszamy dokładnie i podajemy. Możemy też przesmażyć makaron z kapustą na osobnej patelni i dopiero podać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE