Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka

Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne

Przepis

Składniki:
0,5 kg filetów z udka z kurczaka
kości z kurczaka na bulion
1 kg pietruszki już obranej(korzeni)
0,3 kg marchewek małych
włoszczyzna do bulionu
3 papryki najlepiej w różnych kolorach
fasolka czerwona może być z puszki
masło
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
2 l wody
150 ml śmietany 18%
2 żółtka


Zupa:
Podstawową czynnością jest ugotowanie bulionu z kości, włoszczyzny, ziela angielskiego i liści laurowych. Pietruszkę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Usuwamy kości przyprawy i warzywa z bulionu i wrzucamy pietruszkę następnie gotujemy przez 10 min i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy blenderem aż zupa będzie kremowa i jednolita.
Papryki siekamy z drobną kostkę a z każdego koloru odkładamy odrobinę do kotlecików. Paprykę, pokrojoną w kostkę, marchewkę i fasolkę wrzucamy do zupy i gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kotleciki z kurczaka:
Mięso z kurczaka siekamy w bardzo drobne paseczki dodajemy żółtka, paprykę, pieprz i sól.
Wyrabiamy małe kotleciki i smażmy na maśle na średnim ogniu. Na talerzu układamy kotleciki zalewamy zupą i dekorujemy papryką i posiekanym szczypiorkiem.


Łukasz Białas

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE