Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! wielkanoc
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Składniki

Sos chrzanowy
Sos tatarski
  • 3 ogórki konserwowe
  • 10 średniej wielkości grzybków marynowanych
  • kilka łyżek majonezu
  • pieprz
Sos jogurtowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Z gotowego ciasta francuskiego wykroić dość równe koła. Włożyć je do przygotowanych wcześniej foremek i dosyć dokładnie przylepić do brzegów. Do tak przygotowanych naczyń wybić po jednym jajku. Należy się upewnić, czy jajka są świeże. Do każdej foremki dołożyć drobno posiekane świeże zioła: majeranek, lubczyk, szczypiorek czy bazylię. Z pozostałego ciasta przygotować ozdobną plecionkę, którą możemy przyozdobić danie. Wstawić babki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 15 minut.

Sos chrzanowy
Do świeżo utartego chrzanu dolać śmietany tak, by konsystencja potrawy przypominała sos. Dodać dużo pieprzu. Dokładnie wymieszać.

Sos tatarski
Drobno posiekać ogórki konserwowe oraz grzybki marynowane. Należy się upewnić, czy grzybki na pewno są w marynacie octowej. Wymieszać składniki z majonezem. Popieprzyć do smaku.

Sos jogurtowy
Wymieszać jogurt z ziołami, które najbardziej lubimy. Może to być szczypiorek, lubczyk, bazylia. Dodać ulubione przyprawy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE