Kurczak w rosole z kluskami ziemniaczanymi, wołowiną smażoną i jajkiem

Kurczak w rosole z kluskami ziemniaczanymi, wołowiną smażoną i jajkiem
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Rosół:
  • 2 udka kurczaka
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • lubczyk
  • natka pietruszki
Kluski:
  • 3 ziemniaki starte na tarce
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
Dodatki:
  • 4 jajka
  • 300 g wołowiny z udźca
  • sos grzybowy
  • czarny pieprz
  • kilka grzybów suszonych
  • kawałek młodej kapusty
  • 3 buraki ugotowane
  • 200 g twarogu wędzonego
  • koperek
  • natka pietruszki
  • świeży lubczyk

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nastawiamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, minimalizujemy ogień na kuchni i rosół niech pyrka wolno do momentu, kiedy stanie się intensywny w smaku. Kiedy rosół już spełni nasze wymagania, wyjmujemy mięso, obieramy, rwiemy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i koperkiem, odstawiamy.

Z podanych składników robimy ciasto na kluski ziemniaczane, tzw. przecieraki. Ciasto wykładamy na talerz i z talerza zsuwając łyżką wprost do gotującej się wody formujemy drobne, podłużne kluseczki. Gotowe kluski  wyławiamy z wody , posypujemy delikatnie solą, pieprzem czarnym i świeżym lubczykiem.

Jajka gotujemy równe 6 minut i wrzucamy od razu do zimnej wody. Po chwili obieramy i odstawiamy.

Mięso  kroimy w cienkie paski, marynujemy w sosie grzybowym, czarnym pieprzu i przesmażamy na patelni mocno rozgrzanej na złoty kolor, pod koniec dodając sól do smaku.

Namoczone grzyby suszone kroimy w paski, kapustę szatkujemy i wstawiamy na sitku na kilka minut do gorącego rosołu.

Ugotowane, rozdrobnione mięso z kurczaka wykładamy na głębokie talerze lub do misek, następnie dajemy kluski ziemniaczane, kapustę, grzyby, buraki pokrojone w plastry, jajko przekrojone na pół i na koniec wołowinę. Wszystko posypujemy twarogiem wędzonym, zalewamy rosołem i na koniec dajemy gałązki koperku, natki pietruszki i lubczyku. Jeszcze tylko świeżo mielony czarny pieprz i gotowe! 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE